
לפני כשנתיים כתבתי את המדריך האולטימטיבי: "כיצד לקדם אתרים מחוץ לקופסא".
הביקורות על אותו מדריך נחלקו בגדול לשתיים – מקדמי אתרים עם ניסיון ו/או יידע שיבחו את הגישה הרעננה שהצגתי, אבל לעומתם מקדמים "צעירים" יותר לא ממש ידעו מה הם אמורים לעשות עם כל המידע וכיצד לתרגם אותו לצעדים פרקטיים.
אז החלטתי לעדכן את המדריך ל-2021, ומלבד תיאוריה להכניס גם שיטות וטכניקות הניתנות ליישום מהיר; את התוצאה אתם מוזמנים לקרוא בהמשך.
למי מיועד מדריך זה?
כעקרון רוב התכנים שאני כותב מיועדים לאנשים שעוסקים בפועל בקידום אתרים. הפעם, מכיוון שאשלב הרבה פרקטיקה, גם אנשים עם פחות ניסיון יוכלו ללמוד טכניקות קידום שונות מהמדריך.
חלק מהנושאים שתמצאו, והשאלות עליהן אתן תשובות במדריך:
- איך בכל זאת אפשר לקדם אתר בגוגל בשנת 2021?
- איך למצוא אתרים שכדאי לי לקבל מהם קישור?
- אין סיכוי שהמתחרים המובילים יקשרו אלי ואני גם לא מכיר אף אחד, מה עלי לעשות?
- איך תמצאו תוכן עם פוטנציאל טוב להשגת קישורים?
- כיצד לשמור על קישורים שהשגתם?
- איך להתמודד עם עדכוני גוגל?
בהמשך המאמר אני אעבור אתכם על טסטים שאני בצעתי ודוגמאות מפרוייקטים שונים (כולל נתוני אמת מתוך אנליטיקס), אציג בפניכם מחקר מעניין וביחד ננסה לפצח את הנוסחה לקידום אתרים ב-2021.
אז בואו נתחיל..
איך לקדם אתר בגוגל בשנת 2021?
מציאת מקשרים פוטנציאליים
עלינו לחפש את האנשים שיש להם יכולת לקשר ו/או לשתף את התוכן שלי. רוב האנשים מייצרים תוכן לקהל המטרה הלא הנכון ולעיתים אפילו תוכן שאינו מכוון לשום קהל מטרה.
כאשר אנחנו כותבים מאמר, שאינו פונה לקהל המטרה הרלוונטי, אנחנו למעשה פוגעים בסיכויים שלנו להצליח בתהליך קידום האתר. מצד שני, כאשר אנחנו כותבים מאמר המיועד אך ורק לאנשים בעלי היכולת לשתף – מקשרים פוטנציאליים – אנחנו נייצר עלייה משמעותית בשיתופים וקישורים לתוכן וכתוצאה מכך לעלייה בטראפיק הנכנס לאתר כולו (לא רק למאמר הספציפי, גם לדפים נוספים באתר).
לדוגמא, בשנת 2007 כאשר אתר נטוורקינג – מדריך קידום אתרים שהעליתי – היה קצת יותר משנה באינטרנט החלטתי להתחיל לקדם אותו בתחום. עד 2007 התכנים שהכיל האתר היו תכנים קצרים יחסית המיועדים לקהל המטרה של אנשים המעוניינים לבצע קידום לאתר שלהם (או אתר שהם מתכוונים לבנות).
קהל המטרה הזה היה הקהל הלא נכון!
לאף אחד מהקוראים שלי לא הייתה יכולת לקשר אלי; לרובם היה אתר לא רלוונטי לתחום שלי ולחלקם עדיין לא היה אפילו אתר. בבחינה יותר מדוקדקת של הנושא הגעתי למסקנה שמקדמי אתרים אחרים הם בעלי היכולת לקשר אלי ולכן הם למעשה קהל המטרה הנכון (אולי היום ההארה שקיבלתי בזמנו נראית מצחיקה, אבל לפני 13 שנים התעשייה שלנו הייתה במקום אחר).
איך למצוא אתרים שכדאי לי לקבל מהם קישור?
ברוב המקרים תוכלו לזהות את קהל המטרה (מקשרים פוטנציאליים) שלכם ע”י חיפוש בגוגל של מילות המפתח. אחת הבעיות בהתנהלות זאת היא שלפעמים אתם לא תדעו מהן המילים הנכונות לחיפוש. בעיה נוספת היא שחיפוש של מילה בודדת (או אפילו חיפוש של מספר מילות מפתח) לא בהכרח ייתן לכם את האתרים הטובים ביותר עבורכם להשגת קישורים נכנסים.
דרך נוספת אפשרית היא לבדוק מי הם האתרים המקשרים למתחרים שלכם, אבל גם כאן יכול להיות שלא תדעו להצביע על המתחרים הנכונים (מה גם שמחקר כזה לוקח לא מעט זמן).
אז מה עושים? המשיכו לקרוא!
הכירו את Link Profiler של כליום
הדרך הקלה (והמהירה) ביותר לאיתור מקשרים פוטנציאליים היא להשתמש בלינק-פרופיילר של כליום.
תיאור הפונקציונליות במערכת כליום מסביר בצורה פשוטה מה אתם מקבלים בלחיצת כפתור: "מצאו איפה כדאי לכם להוסיף קישורים אל כל עמוד מהאתר שלכם, כולל באיזה מילת עוגן עליכם להשתמש לקבלת תוצאות הקידום הטובות ביותר".
אני השתמשתי בכלי זה על מנת לאתר איפה כדאי לי להוסיף קישור למאמר הנוכחי:
לאחר כדקה המתנה קיבלתי רשימה של עמודים דומים בהם המערכת ממליצה לי להוסיף קישור; כפי שהובטח, אני אפילו לא חייב לחשוב על טקסט לקישור עבור כל עמוד, מאחר וכליום מצאה זאת עבורי (אם כי אני ממליץ לשנות את טקסט העוגן איפה שנראה לכם נכון):
כפי שניתן לראות בראש הרשימה מופיעים מספר דפים רלוונטיים למאמר שלנו במרקטינג כולל מספר מדריכים אחרים לקידום אתר בגוגל דוגמת מדריך קידום אתרים של עמית אדלר, המדריך למתחילים באתר של חברת היידה ומדריך נוסף של עשהאל דרייר.
אומנם זאת הדרך הקלה ביותר למצוא מקומות רלוונטיים להשגת קישורים איכותיים (וגם "טבעיים"), אבל כרגע הלינק-פרופיילר פתוח רק למספר מצומצם של אנשים (משתמשי חבילות אנלימיטד של ). לכן עד שהוא יהיה זמין עבורכם מצורפות בהמשך שיטות עבודה נוספות שתוכלו לאמץ לצורך מציאת מקשרים פוטנציאליים.
המתחרים של האתר הם המקשרים הטובים ביותר עבורו:
נכון, לא תמיד תוכלו לקבל מהם קישור (בכל זאת הם מתחרים בכם), אבל במקרים רבים מדובר בקולגות שאתם מכירים באופן אישי ובמקרים אחרים התועלת ההדדית משיתוף פעולה של שני הצדדים תגבר על שיקולי אגו ותחרות.
במידה ואתם משתמשים במערכת כל-יום תוכלו למצוא את המתחרים שלכם בדף הפרוייקט עצמו:
המתחרים של אתר מרקטינג מתוך דף הפרוייקט במערכת כליום
עבור אתר מרקטינג בין חמשת המתחרים המובילים ניתן למצוא את האתרים של דניאל זריהן, פבל ישראלסקי, איל רחמים ושמוליק דורינבאום. במקרה שלי לפחות שניים מראש רשימת המתחרים הם חברים כך שאני יכול לפנות אליהם באופן אישי להשגת הקישור.
לחיצה על הלינק ‘View more’ תפתח עבורי את רשימת 25 אתרים המתחרים של מרקטינג בגוגל ותאפשר לי למצוא מקשרים פוטנציאליים נוספים:
בדוגמא של מרקטינג ברשימת 25 המתחרים המובילים לאתר מצאתי עוד 9 אתרים של קולגות עמם יש לי היכרות, ברמה כזאת או אחרת, שתאפשר לי לפנות אליהם (לצד מקשרים פוטנציאליים שאני לא מכיר שאני יכול לפנות אליהם).
אין סיכוי שהמתחרים המובילים יקשרו אלי ואני גם לא מכיר אף אחד, מה עלי לעשות?
בעוד שהשגת קישורים איכותיים נעשית הרבה פעמים באמצעות קשרים אין הדבר אומר שלא תוכלו להשיג קישורים גם אם אתם רק מתחילים או שאין לכם קשרים בתעשייה שלכם, מספר שיטות בהמשך:
נסו מתחרים קטנים
האתרים שנמצאים בראש רשימת המתחרים שייכים למובילי התעשייה שלכם וזה אומר שני דברים:
- כולם פונים אליהם עם הצעות לשיתופי פעולה, קישורים, בקשות לראיונות מקצועיים, פרסום ושאר נושאים. מסיבה זאת סביר להניח, שאם אתם לא מכירים אותם, יהיה לכם מאוד קשה "למכור" את עצמכם (מלבד מקרה בו יש לכם הצעה שלא ניתן לסרב לה).
- מכיוון שאותם אתרים נהנים ממעמד מסוים בתעשייה ומכיוון שיש להם אפשרויות רבות לבחור מהן, רף הסינון שלהם לאותן פניות הוא מאוד גבוה. המשמעות מבחינתכם היא שרוב הסיכויים שהפנייה שלכם אפילו לא תעבור לבדיקה של האדם הנכון במערכת.
מצד שני, בעלי האתרים שנמצאים במרכז או תחתית רשימת המתחרים שלכם יהיו יותר פתוחים לקבלת פנייה מכם, חלקם אף ירגישו מוחמאים וישמחו לשתף עמכם פעולה.
הורידו את דוח המתחרים המלא לאתר שלכם במערכת כל-יום ותתחילו לעבור על האתרים ממקום 100 והלאה במקום מראש הרשימה – אתם לא תאמינו עד כמה אחוז ההיענות לפנייתכם יגדל.
פנו לנישות משיקות במקום למתחרים
ברשימת המתחרים שלכם יופיעו גם אתרים שהם לא מתחרים ישירים אלא אתרים השייכים לנישות המשיקות לנישה שלכם. לדוגמא עבור אתר מרקטינג אני מצאתי אתרים של חברות בניית אתרים, חברות אחסון אתרים/ קניית דומיינים, משווקים ברשתות חברתיות ועוד רבים וטובים.
כאשר אתם פונים למישהו בנישה משיקה שיקולים של אגו ותחרות הופכים להיות לא רלוונטיים וקל יותר למצוא דרך לשתף פעולה באופן שבו שני הצדדים ייצאו ברווח.
השירותים/ מוצר שאני מספק הם ייחודיים – איך למצוא מקשרים פוטנציאליים לאתר שלי כאשר אין לי מתחרים?
ברוב המקרים מציאת מקשרים פוטנציאליים תהיה קלה מכיוון שהמוצר או השירות שלכם קיים בשוק או שהוא מחליף טכנולוגיה/ שירות/ שיטת עבודה קיימת.
אבל, לעיתים זה בעייתי למצוא אתרים רלוונטיים לקבלת קישורים. לדוגמא אם הלקוח שלכם מוציא לשוק מוצר חדש שעוד לא היה כמותו. במקרה כזה מילות המפתח לא יהיו בהכרח ידועות לכם ומכיוון שעדיין אין מתחרים בשוק לא ניתן לבצע עליהם בדיקת קישורים.
במקרי קצה אלה תוכלו לפעול באחת מהדרכים המתוארות בהמשך (או בשילוב ביניהן):
האם קיים אתר פעיל לנושא/ מוצר/ שירות שאתם מציעים?
במידה וקיים אתר תוכלו לבדוק עבור אילו ביטויי חיפוש הוא עולה במנועי החיפוש באופן "טבעי" גם אם עדיין לא התחלתם לקדם אותו.
כך תעשו זאת:
- הכנסו במערכת כליום מהתפריט השמאלי ל- site insights.
- בחרו ביצירת דוח מיקומים לאתר (historic daily ranking) והזינו בו את כתובת דף הבית שלכם – example.co.il
- פתחו את הדוח ובדקו האם קיבלתם מילים עבורם מדורג האתר בגוגל או אם קיבלתם דוח ריק.
- במידה וקיבלתם מילות מפתח בדוח אתם יכולים לפתוח עמן פרוייקט עבור האתר שלכם ולתת לכליום להוציא את רשימת המתחרים הרלוונטיים, שיכולים להיות מקשרים פוטנציאליים עבורכם.
- במידה ולא קיבלתם תוצאה עברו לסט הפעולות בהמשך.
האם לא מצאתם מילים עבורן מדורג האתר שלכם?
לכך יכולות להיות מספר סיבות:
- עדיין לא העליתם אתר לרשת, ולכן אין תוצאות
- האתר חדש, ולכן גוגל עדיין לא מכיר אותו
- האתר באוויר, אך גוגל אינו "חושב" שהוא טוב מספיק על מנת לעלות בתוצאות החיפוש
אם אחת האפשרויות למעלה מתארת את מצבכם, כך תמצאו מקשרים פוטנציאליים:
במידה ואתם יודעים על מתחרה לאתר שלכם אתם יכולים "להשתמש" באתר שלו על מנת למצוא מקשרים פוטנציאליים עבורכם, כך תעשו זאת:
- הכנסו במערכת כליום מהתפריט השמאלי ל- site insights.
- בחרו ביצירת דוח מיקומים לאתר (historic daily ranking) והזינו בו את כתובת דף הבית של אתר המתחרה שבחרתם – competitor.co.il
- פתחו את הדוח ובדקו האם קיבלתם מילים עבורם מדורג האתר בגוגל או אם קיבלתם דוח ריק.
- במידה וקיבלתם מילות מפתח בדוח אתם יכולים לפתוח עמן פרוייקט עבור אתר המתחרה ולתת לכליום להוציא את רשימת המתחרים הרלוונטיים שלו. המקשרים הפוטנציאליים לאתר של מתחרה שלי הם האתרים שכדאי שיקשרו לאתר שלי.
במידה ואתם לא יודעים על מתחרה לאתר שלכם נסו לייצר אווטאר של אדם, שמייצג את המקשר הפוטנציאלי שלכם. כאשר יש מולכם דמות (גם אם מדובר בדמות דמיונית) ואתם יודעים עליה פרטים רבים דוגמת מהם תחומי העניין שלה, מה היא עושה ביומיום, מהם הרצונות והפחדים שלה, לאן היא רוצה להגיע ועוד, יהיה לכם יותר קל למצוא את הקהל הרלוונטי ולהמשיך בתהליך.
בבניית אווטאר חשוב לרדת לפרטים ולדקויות וממש להיכנס לדמות ולא להסתפק במאפיינים בודדים.
מציאת תוכן רלוונטי עבור המקשרים הפוטנציאליים לאתר שלך
לאחר שמצאנו את הקהל/ האתרים הרלוונטיים להשגת קישור עלינו לחשוב על התוכן הנכון שיביא לנו קישורים, שיתופים ברשתות החברתיות והמלצות מפה לאוזן עבורנו ועבור העסק שלנו.
איך תמצאו תוכן עם פוטנציאל טוב להשגת קישורים?
אני נוהג לחפש בדרך כלל תכנים שהמקשרים הפוטנציאליים, אותם מצאנו בשלב הקודם, כתבו עליהם ותכנים שהם קישרו אליהם (או שיתפו) בעבר. כך תעשו זאת בפועל:
פוסטים אחרונים/ פופולאריים באתרי מתחרים
מאחר ואתרי וורדפרס הפכו להיות כל כך נפוצים בשנים האחרונות, היום יותר מתמיד, קל למצוא מאמרים אחרונים שעלו, מאמרים פופולאריים של אתר ומאמרים שמקבלים הרבה צפיות, על ידי גלישה לאתרי המתחרים.
אם נמשיך את הדוגמא של מרקטינג מלמעלה ונגלוש לחמשת המתחרים המובילים שלו, נוכל למצוא את המאמרים הפופולאריים בשניים מתוכם: באתר של דניאל זריהן וגם באתר של פבל ישראלסקי:
מהבלוג של דניאל זריהן
מהבלוג של פבל ישראלסקי
באתר של דניאל אפילו תוכלו למצוא פרוייקט מיוחד המאגד את 30 המאמרים הפופולאריים באתר מאז שהוא קיים. את הפופולאריות דניאל משקלל לפי מספר קריטריונים: כמות הצפיות, מספר האינטראקציות (תגובות וכו') ומספר השיתופים של כל מאמר: https://danielzrihen.co.il/top30/
באתרים seolinks של חברת דיגיטאץ והאתר של עידן בן אור אומנם אין אפשרות לצפות במאמרים הפופולאריים, אבל לפחות תוכלו לראות את המאמרים האחרונים שהם העלו.
מציאת העמודים שמייצרים הכי הרבה טראפיק אורגני באתרי המתחרים
אם אף אחד מהמתחרים שלי לא מציג מאמרים פופולאריים וכמות צפיות – האם יש דרך למצוא זאת?
גם במידה והמתחרים לא "מנדבים" את המידע, יש באפשרותכם למצוא את הדפים שעושים להם "עבודה". על מנת לעשות זאת תוכלו לשלם לאחד מהכלים הבאים:
- מערכת כליום חבילת Kolyom SMB – כרגע עדיין בחינם אך החל מינואר בעלות חודשית של 247 ₪
- RankRanger חבילת Basic – עלות חודשית של 243 ₪ (69$)
- ahrefs חבילת lite – עלות חודשית של 349 ₪ (99$)
מבין שלושת המערכות למעלה אני אישית מעדיף את כליום מטעמים ברורים (כי אני הבעלים ?), אבל לא רק בגלל זה – כליום הוא הכלי היחידי שנוצר עבור השוק הישראלי ומבחינת תכולות החבילות – כמות מילים, מספר פרוייקטים, תדירות סריקה, עומק סריקה וכד' – היא נותנת יותר למשתמש.
בלי קשר באיזה מהכלים שציינתי תבחרו, כך תוכלו למצוא את הדפים שמייצרים טראפיק למתחרים שלכם בכל אחד מהם:
כליום – מציאת עמודים מובילים עם pages performance
אם תפתחו פרוייקט למעקב אחרי המתחרה שלכם תוכלו לגשת לטאב הרביעי בטבלת המיקומים על מנת לקבל את רשימת הדפים באתר שלו והביצועים שלהם ב- 30 הימים האחרונים: מספר מילים, תנודות בגוגל, טראפיק מוערך לכל עמוד וטראפיק פוטנציאלי שניתן להגיע אליו.
גם במידה ותעדיפו שלא לפתוח פרוייקט לאתר של מתחרה, תוכלו לקבל את רשימת הדפים המובילים של כל אתר שתבחרו על ידי הזנת כתובת דף הבית שלו בדוח pages performance (הנמצא תחת site insights בתפריט השמאלי).
כאשר בדקתי את אתרו של עידן (שלא מציג באתר שלו אילו עמודים הם הפופולאריים ביותר) עם דוח pages performance של כליום, קיבלתי את רשימת כל העמודים מהאתר שלו שיש להם דירוגים בתוצאות החיפוש של גוגל.
את רשימת העמודים תוכלו למיין לפי טראפיק אורגני – מהעמוד שמייצר הכי הרבה טראפיק אורגני עד לעמוד שמייצר הכי מעט טראפיק אורגני. לאחר המיון ניתן לראות מהם העמודים המובילים באתר של עידן.
בהמשך אציג את רשימת העמודים שמצאה כליום (וגם את רשימות העמודים שמצאו הכלים rank ranger ו- ahrefs) לצד הנתונים האמיתיים מתוך האנליטיקס של www.idanbenor.co.il.
ראנק ריינגר – מציאת עמודים מובילים עם site explorer
רשימה דומה תתקבל גם באמצעות כלי ה- site explorer של rank ranger, שיודע להציג דפים עם טראפיק אורגני מגבוה לנמוך – גם כאן כל מה שצריך הוא להזין את הכתובת של דף הבית.
Ahrefs – מציאת עמודים מובילים עם top pages
בדומה לשתי המערכות הקודמות ב- ahrefs תוכלו למצוא את הדפים האורגניים המובילים באמצעות כלי ה- top pages.
תוצאות הדוגמא: העמודים המובילים מבחינת טראפיק אורגני
אז בואו נבחן את התוצאות שקיבלנו בשלושת המערכות:
(ירוק – דף המופיע בכל הכלים, צהוב – דף המופיע בשניים מהכלים ולבן – דף המופיע רק בכלי אחד):
מאחר ואין לי גישה לנתוני האמת מאתרו של עידן, פניתי אליו וביקשתי ממנו שישלח לי את רשימת עשרת הדפים המובילים שלו מתוך נתוני אנליטיקס. לשמחתי הוא הסכים, ואילו הנתונים:
- התוצאה המדויקת ביותר התקבלה עם כליום – נמצאו 7 מתוך 10 הדפים המובילים.
- התוצאה השנייה שייכת לרנק ריינג'ר – גם במקרה זה נמצאו 7 מתוך 10 הדפים המובילים, אבל רמת הדיוק של סדר הדפים בתוך הרשימה (מטראפיק גבוה לנמוך) נמוכה מזו של כליום.
- הכלי שהגיע אחרון הוא ahrefs שמצא רק 6 מתוך עשרת הדפים ודייק רק עם דף אחד על המיקום שלו ברשימה.
רשימת הדפים המובילים בטראפיק אורגני מתוך נתוני האנליטיקס של בלוג קידום האתרים של עידן
מציאת סרטונים שקיבלו צפיות רבות ביוטיוב וערוצי וידאו נוספים
אם אתם מעט מנותקים מהעולם, הרשו לעדכן אתכם בשתי עובדות:
- כמות החיפושים במובייל עקפה כבר לפני מספר שנים את כמות החיפושים בדסקטופ
- וידאו הוא הפורמט המוביל במובייל והוא צפוי להיות אחראי לכ-80% מהטראפיק עד שנת 2022.
מה זה אומר מבחינתכם?
מכיוון שהמגמה היא ברורה, אם עדיין לא עשיתם זאת, כדאי שתתחילו להשקיע בוידאו על מנת להשיג טראפיק ואחוזי המרה טובים יותר. אבל אם נחזור לנושא שלנו, אתם יכולים לנצל את המדיה של וידאו גם בשביל לדעת מהם התכנים הפופולאריים ביותר בתחום שלכם.
כך תעשו זאת בשלושה צעדים פשוטים:
- היכנסו ליוטיוב וחפשו את מילות המפתח שלכם
- בדקו מהם הנושאים האחרונים/ הפופולאריים ביותר שעולים (לפי כמות הצפיות והוותק של הסרטון)
- אם למתחרים שלכם יש ערוצים פעילים, היכנסו אליהם וחזרו על הצעד השני (מצאו את הסרטונים האחרונים ו/או הפופולאריים ביותר בערוץ של המתחרה)
לעיתים אתם תמצאו חפיפה בין העמודים המובילים באתרי המתחרים והסרטונים הפופולאריים ביוטיוב (או כל ערוץ וידאו אחר), אבל בלא מעט מקרים תוכלו להגדיל את רשימת הנושאים לתכנים חדשים עבור האתר שלכם מהחיפוש בערוצי הווידאו.
אתרים שהמתחרים שלכם (או אתרים סמכותיים אחרים) מקשרים אליהם
דרך נוספת לאיתור תכנים עם פוטנציאל להשגת קישורים היא למצוא תכנים "שעשו זאת" בעבר.
למה הכוונה?
לתכנים שאתרים אחרים מהתחום כבר קישרו אליהם בעבר עם עדיפות לתכנים בנושאים שקיבלו הרבה קישורים.
על מנת למצוא תכנים שקיבלו קישורים אתם יכולים להיעזר באחד מהכלים הבאים: Screaming Frog (תוכנת דסקטופ בתשלום שנתי) או ב- Xenu's Link Sleuth (תוכנת דסקטופ חינמית).
סקרימינג פרוג היא כלי עוצמתי במיוחד (שאף מתהדר בקבוצה איכותית בפייסבוק) עם יכולות רבות מעבר למציאת קישורים יוצאים מהאתר. לצורך שלנו, מציאת קישורים יוצאים, גם Xenu הוותיק יעשה את העבודה כך שניתן להסתפק בו.
כך תעשו זאת:
- הורידו והתקינו את הכלי המועדף עליכם על המחשב
- שימו את כתובת דף הבית של האתר שבו אתם רוצים למצוא קישורים יוצאים:
דרך תפריט File > Check URL בזינו (דאגו לסמן את Check external links) ולחצו על OK
מסרגל החיפוש העליון בצפרדע ולחצו על Start
- המתינו לסיום הסריקה
- הורידו לקובץ אקסל את רשימת הכתובות היוצאות (המקבלות קישור מהאתר שבדקתם)
- התחילו במחקר, כלומר בעבודה הסיזיפית של בדיקת כל הכתובות שקיבלו קישור ונסו להבין האם מדובר בקישור "אמיתי" (שהתקבל מאחר והעמוד מכיל תוכן איכותי).
ככל שתבדקו קישורים יוצאים בכמות גדולה יותר של אתרים מהתחום, תוכלו להבין אם יש תכנים/ נושאים שמקבלים יותר קישורים מאחרים – סביר להניח שתכנים אלו הם האיכותיים יותר.
גם תכנים שהפכו ויראליים יכולים לתת לכם נושאים עם פוטנציאל טוב להשגת קישורים. על מנת למצוא מה "חם" בימים אילו באינטרנט או מה כבר הפך לויראלי, תוכלו לנסות את אחד האפשרויות הבאות:
- חיפושים חמים בגוגל טרנדס – מביא לכם את מילות החיפוש הפופולאריות מהימים האחרונים כולל כמות החיפושים שלהן. ככל שיש יותר חיפושים למשהו בגוגל כך גדל הסיכוי למצוא נושא שיקבל קישורים.
- כלים בתשלום דוגמת BuzzSumo, GrowthCommander או content explorer של Ahrefs ודומיהם יציגו לכם אילו תכנים קיבלו הרבה שיתופים, לייקים וכדומה. ככל שיש יותר "מעורבות חברתית" סביב תוכן מסוים כך גדל הסיכוי למצוא נושא שיקבל קישורים.
- לא משנה אם אתם בפייסבוק, אינסטגרם, טוויטר או רשת חברתית אחרת – הרבה פעמים השיחה מתחילה במדיה החברתית. אם תמהרו לתפוס את הסיפור בחיתוליו, יש לכם אפשרות להשיג הרבה קישורים.
- היו המקור – בשלושת האפשרויות שציינתי למעלה הזמן לפרסום התוכן הוא משמעותי במיוחד. אם לא תצליחו להיות בין הראשונים שכותבים על הנושא, הסבירות שתשיגו קישורים הולכת ופוחתת.לעומת זאת אם אתם המקור לידיעה או לנושא מסוים שמעניין את התעשייה שלכם, השגת קישורים תהיה קלה במיוחד. אז אם יש לכם מידע פנימי (שהוא לגיטימי לפרסום), יידע ייחודי, סטטיסטיקות או נתונים ממחקר שבצעם, סקופ או כל תוכן אחר שאתם המקור – לכו על זה!אם בחרתם בנושא שאתם הראשונים לכתוב עליו מדובר בהימור, אבל במידה ובאמת הבנתם את קהל המטרה שלכם והצרכים שלו זה בהחלט יכול להיות יתרון עבורכם.
כפי שהזכרתי בדוגמא מלמעלה של אתר נטוורקינג, לאחר שהבנתי שאני צריך קישורים ממקדמי אתרים יצרתי בפעם הראשונה בישראל ראיון עם 5 מקדמי אתרים בכירים בתעשייה. הקונספט מאז נטחן עד דק ופורמטים שונים של ראיונות עם אנשי קידום מובילים יותר (וגם מובילים פחות) עלו באתרים שונים, אבל בזמנו קהל המטרה הגיב בפירגון רב ואתר נטוורקינג קפץ במיקומים עבור מאות מונחי חיפוש שונים.
אילו רק חלק קטן מאפשרויות העומדות בפניכם – היו יצירתיים ואם בא לכם שתפו אותנו בתגובות למטה כיצד אתם מוצאים נושאים לתוכן שלכם.
הפצת התוכן על מנת שיגיע אל קהל המטרה ובניית קישורים
ב- 03.03.2017 דניאל זריהן ואני התמודדנו בעימות קידום אתרים בו הצגתי את הנתון הבא:
“…כל יום נוספים כמעט 2 מיליון פוסטים חדשים רק באתרי וורדפרס לרשת …”. הנתון המדויק היה 1.81 מיליון פוסטים יומיים והיום, כמעט 3 שנים אחרי אותו עימות, מדובר על כמות של 2.33 מיליון פוסטים יומיים או אם תרצו כ- 70 מיליון פוסטים בחודש.
עוד נתון מעניין הוא שבכל חודש 409 מיליון אנשים צופים ב- 20 מיליארד פוסטים:
מקור: https://wordpress.com/activity/
נתונים אלו מבהירים מדוע הסיכוי להיתקל בתוכן החדש שלכם שואף לאפס (לא משנה אם מדובר בתוכן הכי טוב בתחום, מדובר בפוסט אחד ממיליארדים) אם לא תעשו עבודה להפיץ ולפרסם אותו בפני קהל המטרה.
במידה ותעברו את שני השלבים הראשונים של התהליך בהצלחה – מציאת קהל המטרה הנכון ואת התוכן שידבר אליו – זה עדיין לא מספיק בשביל להשיג כמויות של קישורים איכותיים.
אני אישית חושב שביצוע scaling לתהליך של בניית קישורים מצריך זמן או משאבים.
לפני כשנה כתבתי מדריך מפורט במיוחד (מעל 70,000 מילים) בנושא של בניית קישורים.
בפרק ה-7 של אותו מדריך תוכלו לקרוא על 101 שיטות להשגת קישורים לאתר:
אתם מוזמנים להקליק על כל אחת מהקטגוריות בהמשך ולמצוא שיטות להשגת קישורים:
כיצד לשמור על קישורים שהשגתם?
השגת קישורים דורשת השקעה לא מבוטלת של זמן ולכן אני אישית מוצא חשיבות רבה לביצוע מעקב שוטף (שהקישור קיים ואינו יורד באיכותו) ושימור של הקישורים שהשגתי לאתר.
רוב הכלים שקיימים לבדיקת קישורים דוגמת ahrefs, majestic ואפילו zefo הישראלית יודעים לתת מידע בסיסי בלבד הכולל לרוב את חוזק הדף המקשר ואינפורמציה לגבי הסרת הקישור או הפיכתו ל-nofollow (זפו יודעת גם לציין שינוי של טקסט העוגן ולהתריע על קישור מאותו IP), אבל מידע זה אינו מספק!
בואו ניקח דוגמא שבה המידע הזה מעבר להיותו לא מספק, הוא אף מטעה:
מדד ה- UR של AHREFS, המשמש גם כמדד האיכות של כלים רבים אחרים (כולל zefo), מודד חוזק של דף לפי הקישורים הנכנסים אליו, כפי שניתן לקרוא בהסבר הניתן באתר המערכת:
"To sum this up, the more high quality backlinks a given URL has, the higher its UR score is."
(מתוך אתר העזרה בכתובת: https://help.ahrefs.com/en/articles/72658-what-is-ahrefs-url-rating).
אבל האם קישורים נכנסים ומידת ה- "Link Juice" שהם מעבירים הוא בהכרח המדד המייצג?
בואו ניקח כדוגמא את שני הדפים הבאים:
https://danielzrihen.co.il/ways-to-get-external-links/ המקבל מדד UR של 19 (11 קישורים נכנסים אליו לפי ahrefs)
https://www.marketing.co.il/link-building/ המקבל מדד UR של 9 (קישור בודד נכנס אליו לפי ahrefs)
על פניו נראה ברור שהדף הראשון טוב יותר להשגת קישור.
ומה אם אומר לכם שדווקא הדף השני מדורג על 142 מונחים בגוגל ולעומתו הדף הראשון רק על 56 מונחים? או שהטראפיק הנכנס לדף של מרקטינג גדול יותר מהטראפיק של הדף באתר של דניאל – האם החלטתכם תשתנה?
לפי הנתונים החדשים שהצגתי בפניכם יכול להיות שתשקלו בשנית את ההחלטה היכן כדאי לכם להשקיע את המאמצים להשיג קישור קודם.
התרחיש שהצגתי למעלה כדוגמא הוא ממש לא המקרה היחידי בו מערכות בדיקת קישורים אינן מספקות מידע מלא לצורך קבלת החלטה מושכלת, מצורפות בהמשך מספר דוגמאות נוספות:
- עומק הדף המקשר בהיררכיה (באיזה מרחק נמצא הדף יחסית לדף הבית) – כמה מערכות לבדיקת קישורים מתחשבות בנתון הזה?
- מה לגבי אתר שרוב הקישורים שהוא מקבל הם לדף הבית? האם תרצו לקבל ממנו קישור?
- האם קרה לכם שכתבתם עבור מישהו מאמר בתמורה לקישור ואחרי מספר חודשים כשחזרתם למאמר שלכם גיליתם שבעל האתר הוציא ממנו הרבה קישורים חדשים לאחרים.
במקרה כזה ערכו של הקישור המקורי שקיבלתם אינו נשמר מכיוון שכח הדף (שאתם השקעתם בכתיבתו) מתחלק עכשיו בין מספר גדול של אתרים. - עוד מקרה שמערכות למעקב קישורים אינן בודקות הוא המצב שהעמוד ממנו אתה מקבל קישור אינו מדורג בגוגל עבור אף מונח. גם אם האתר כולו לא מדורג בתוצאות או עולה עם מעט מאוד מונחים אין מערכת לבדיקת קישורים שמתריעה על כך.
- רוב המערכות לבדיקת קישורים אומנם בודקות קישורי noifollow, אבל לא נתקלתי עדיין במערכת שאומרת לך שבדף בו אתה מקבל קישור יש תג קנוניקל לדף אחר (כלומר שיתכן שלקישור שאתה מקבל אין ערך).
מקרים אלו ונוספים הם בדיוק הסיבה שיצרנו בכליום מערכת בדיקת קישורים שנותנת מענה לכל הסוגיות הנ"ל ולמקרים נוספים, הרלוונטיים למעקב שוטף אחר הקישורים שלכם.
במבט חטוף תוכלו לראות האם מצב הקישורים שלכם טוב:
- סטטוס אדום – בעיות קישורים שלרוב דורשות טיפול
- סטטוס כתום – מצב שדורש את ערנותכם, אבל לא בהכרח הוא בעייתי
- סטטוס ירוק – קישור תקין
וכפי שניתן לראות מצילום המסך למטה, מצבו של מרקטינג מבחינת קישורים רחוק מלהיות טוב כאשר מתוך 23 קישורים רק שלושה הם בעלי סטטוס ירוק.
שימו לב במיוחד לסטטוס האדום PNR (Page Not Ranking) – רוב הסיכויים שלקישורים אלה יש אפקט שלילי על אתר מרקטינג. גם האתר mooma.com, שמקשר למרקטינג, דורש התייחסות מאחר והוא מקבל סטטוס כתום LSV (Low Search Visibility) – כלומר האתר אינו עולה עם מונחים רבים בתוצאות החיפוש בגוגל ואולי עדיף להסירו.
מעבר לתמונת הסטטוסים של הקישורים, מערכת כל יום מציגה מידע רב על הדפים המקשרים אליי על מנת שניתן יהיה לאמוד בקלות את איכותו של כל קישור. אילו הדברים שתוכלו לבדוק:
- האם הקישור הוא תמונה או קישור טקסטואלי
- כתובת ה- IP של האתר המקשר (קבלת מספר קישורים מ- IP זהה תקפיץ גם את הסטטוס הכתום MLIP)
- חוזק הקישור שאתם מקבלים להבדיל מחוזק הדף המקשר
- עומק הדף המקשר בהיררכיה של האתר
- אחוז הקישורים הנכנסים אליכם לדף הבית לעומת דפים פנימיים
- כמות המילים בדף המקשר
- כמות הקישורים בדף המקשר – לדפים פנימיים ולאתרים חיצוניים
- תגיות המטא של הדף המקשר – טייטל, תיאור ותגית מילות מפתח
- כותרת ה- 1H של הדף המקשר
- 10 המילים החשובות ביותר מתוך התוכן של האתר המקשר
כל הפרמטרים הנ"ל בצירוף הסטטוסים תאפשר לכם להסיק מסקנות נכונות בנוגע למצב הקישורים הנכנסים לאתר שלכם.
איך להתמודד עם עדכוני גוגל?
הצלחתם למצוא את המקשרים הפוטנציאליים, תוכן רלוונטי עבורם ואפילו להשיג קישורים איכותיים ולשמר אותם – אז הכל טוב?
זהו שלא!
אנחנו תמיד מקדמים אתרים בהתאם למה שאנחנו יודעים היום, אבל עולם החיפוש הוא דינאמי ומשתנה כל הזמן וגם קידום אתר יכול להשתנות מן היסוד ביום בודד עם השקת עדכון חדש של גוגל.
אני לא אתייחס כאן לעדכון כזה או אחר אלא יותר לכיצד עליכם להתעדכן בנוגע לעדכונים? וכיצד להבין את גודל ההשפעה של עדכון מסוים על האתר שלכם.
איך אני יכול להתעדכן על כך שהיה עדכון בגוגל?
היום קיימים מספר כלים הבודקים את "מזג האוויר בגוגל"; ב-2016 כתבתי על 9 מהכלים בשוק (מאז נוספו גם "החיישן" של SemRush, הכלי של קוגניטיב SEO ואני בטוח שכלים נוספים שאני לא מכיר).
על מנת להתעדכן אם יש כרגע עדכון בגוגל כל שעליכם לעשות הוא לבחור את הכלי שאתם הכי מתחברים אליו ולבדוק בשוטף האם מזג האוויר בגוגל "מתחמם".
מבין כל הכלים לבדיקת השינויים בגוגל הכלי של כליום הוא היחידי המודד את התנודות בגוגל ישראל ולכן אם המיקוד שלכם הוא קידום בישראל, אני מציע שתשתמשו בו.
כך זה נראה בשלושת החודשים האחרונים:
יחסית "רגוע" לשנים קודמות (לפחות מבחינת עדכונים מאסיביים), אבל בהחלט ניתן לזהות מספר תאריכים עם פיקים, המציינים עדכונים משמעותיים יותר (לדוגמא עדכון BERT ב-20 לאוקטובר, או העדכון של ה-6 לספטמבר – עדכון שלא קיבל אישור רשמי מגוגל).
אוקיי היה עדכון בגוגל, איך לבדוק אם האתר שלי הושפע ממנו?
על מנת לפשט את איתור השפעת העדכונים בגוגל על האתר שלכם, בדף הפרוייקט בכליום תוכלו לראות את מזג האוויר הפרטי שלכם, כך זה נראה עבור מרקטינג לדוגמא:
כפי שניתן לראות אתר מרקטינג לא הושפע באופן חד מעדכוני ספטמבר-אוקטובר, אבל דווקא בחודש אוגוסט רמת השינויים בדירוגים של מרקטינג בתוצאות גוגל מורגשות חזק.
דוגמא של אתר אחר (אתר גדול בתחום הדרושים) מציג תמונה אחרת:
גם במקרה זה עדכון BERT לא מציג שינוי חד, אבל כן ניתן לראות יותר פיקים לאורך התקופה.
לסיכום, זהו סדר הפעולות שעליכם לעשות לצורך בדיקת השפעות עדכוני גוגל על האתר שלכם:
- הוסיפו לפחות 100 מילים לכל פרוייקט בכליום שאתם רוצים לבדוק בו את האימפקט של עדכוני גוגל. הסיבה לכך היא שהפיצ'ר לא פעיל בפחות מ- 100 מילות מפתח (ככל שיש לכם יותר מילים, גרף מזג האוויר של הפרוייקט יהיה מדויק יותר, לכן אל תסתפקו רק במאה מילים אם החשבון שלכם מאפשר זאת).
- חפשו תאריכים בהם יש פיקים ובעיקר אם החלק האדום ביום מסוים הוא גבוה יותר (החלק האדום גדל משמעותית ככל שהשפעת העדכון על האתר גדולה יותר).
- פתחו גם את כלי מזג האוויר הכללי (של כליום או אחד מכלי מזג האוויר האחרים) ובדקו האם קיימת חפיפה בתאריכים בהם אתם רואים שינויים גדולים במיקומים של האתר שלכם לשאר השוק. אם קיימת חפיפה אתרכם כנראה הושפע מעדכון של גוגל בתאריך זה. * אל תשכחו שגוגל עושה בין 2 ל-3 עדכונים יומיים לאלגוריתם כך שיכול להיות שהאתר שלכם יושפע דווקא מאחד העדכונים הקטנים יותר גם אם ההשפעה על השוק מזערית (כמו במקרה של מרקטינג באוגוסט מהדוגמא למעלה).
- אם האתר שלכם הושפע מעדכון כלשהו כבו את החלקים האדום והכתום של הגרף והשוו רק בין החלקים הירוק והצהוב ביום העדכון. במידה והירוק דומיננטי יותר, העדכון השפיע עליכם לטובה (יותר מילים ראו עליות מיקומים). אם הצהוב דומיננטי, יותר מילים ירדו במיקומים. כך נראה הגרף של אתר הדרושים מלמעלה ללא החלקים אדום וכתום:
כפי שניתן לראות בתאריך ה- 25 לספטמבר עליות המיקומים הן פי שתיים מירידות המיקומים.
- מצאתם תאריך בו האתר שלכם הושפע? חפשו באתרים העולמיים אזכור לזה ואם יש למומחים השערות לגבי מה גוגל שינו. על ה-25 בספטמבר מצאנו שמדובר בעדכון ליבה של גוגל ושקישורים הוא הפרמטר המרכזי במאמר של SEJ: " As previously mentioned, while there are many components to a broad core update, a notable feature of the September 24, 2019 Broad Core Algorithm Update appears to be the link component. ".
- לא מצאתם אזכורים באתרים עולמיים לגבי עדכון קרוב לתאריך הרלוונטי (תמיד עדיף לבדוק טווח של יומיים לפני ויומיים אחרי, מכיוון שלעיתים העדכון בחו"ל קורה יום קודם או יום אחרי העדכון בישראל), נסו לבדוק באותו אופן (חזרה על סעיפים 1-4) את אתרי המתחרים שלכם.
אם בדיקת השינוי באתרי המתחרים מציגה תמונה דומה לשינוי שגיליתם באתר שלכם כנראה מדובר בעדכון של התחום (לדוגמא כל אתרי הדרושים, כל אתרי השיווק באינטרנט וכד'). אני נוהג לקחת את המילים מהפרוייקט של האתר שלי ופותח פרוייקטים לאתרי המתחרים המרכזיים עם אותן המילים בדיוק, כך ההשוואה היא המדויקת ביותר. - עשיתם את כל השלבים מלמעלה ומצאתם שהאתר שלכם הוא היחידי שמציג את השינוי הספציפי או מגמה מסוימת, זה בסדר. זכרו שגוגל משנה את האלגוריתם כל יום ויכול להיות שאתם בין הבודדים שהושפעו משינוי אלגוריתמי קטן. אל תשכחו לבדוק גם את הצד שלכם במשוואה: אם שיניתם משהו באתר, בצעתם פעולת קידום מסוימת או אם הייתה תקלה (שרתים לא זמינים וכדומה) יכול להיות שגוגל מגיב לאתר שלכם בהתאם.
ניתן כמובן לעשות מחקרים מקיפים יותר על כמויות גדולות של אתרים ותוצאות בגוגל על מנת למצוא מכנה משותף, שיסגיר מה גוגל שינו, אבל שבעת הצעדים מלמעלה בד"כ יספיקו לכם עבור האתר שלכם.
אם הגעתם עד לחלק הזה של המאמר כל הכבוד לכם ?
אשמח שתזרקו לנו כמה מילים בתגובות למטה
מאמר מעולה! מאוד התחברתי למה שאייל כתב. תודה רבה!
פצצה של מאמר.
תודה רבה
תענוג של קריאה. בתור אחד שמקדם עוד לפני השינויים הגדולים של 2011 אני מסכים שכיום הרבה יותר קשה לקדם, וזה יילך וייעשה קשה יותר עם הזמן. מציאת מקשרים רלוונטיים זה דבר לא פשוט לביצוע, במיוחד בתחומים לא סקסיים (תעשייה מסורתית למשל). לאחרונה קראתי על טריק מלוכלך שגובל בבלאק האט ונקרא "קישורים מזויפים" ומטרתו למשוך בדיוק את אותם מקשרים רלוונטיים: https://gaps.com/future-of-link-building/
מאמר מעולה. עם נקודה אחת אני לא ממש מסכים וזה לגבי סוגיית קידום ביטויי הזנב הארוך.
זה נכון שזה העיף את כל המאמרים שאמרו אותו דבר בצורה שונה ורק טרגטו ביטוי שונה במקצת במילות המפתח, אך להגיד שקידום ביטויי זנב ארוך כבר לא רלוונטי זה לא ממש נכון לדעתי.
בעיניי דווקא בעידן שאחרי "יונק הדבש" לייצר תוכן מסיבי יותר שלוקח נושא ותוקף אותו מכל הכיוונים ,יגרום לכך שתופיעו בהמון ביטויי זנב ארוך שאפילו לא חשבתם עליהם בהתחלה.
כלומר, ביטויי זנב ארוך עדיין יניבו לא מעט טרפיק אורגני לאתר, פשוט השיטה לפצל אותם להמון מאמרים קטנים כבר פחות עובדת היום.
מספיק להסתכל בsearch analytics בקונסול ולראות כמה ביטויי זנב ארוך מכניסים טרפיק אורגני חדש בכל חודש.
אכן מאמר מושקע ומלא בפנינים. תודה עומר 🙂
יופי של מאמר. באמת החכמתי!
מאמר מעניין ודי ארוך אך עמדתי בזה וקראתי הכול 🙂
תודה רבה על ההשקעה בנו !
מאוד התרשמתי מקריאת המאמר, מקצועי ורלוונטי לתקופה הנוכחית, כיף תמיד לשמוע את שמוליק שהוא מומחה שתמיד נפלא ללמוד ממנו.
ממש ארוך, אבל מעניין אז קראתי הכל, אין ספק למדתי הרבה, תודה.
כחסרת ידע בתחום, כל טיפ עוזר ולקחתי כמה. תודה
בהחלט מאמר מעניין ומקצועי, תרם לי רבות בתור מקדם אתרים. תודה.
מאמר מאוד אינפורמטיבי ומעניין, תודה רבה ששיתפתם.
היי ,
מאמר מעולה עזר לי מאוד.