בהתחלה, ה-Featured Snippets של גוגל הפחידו את מקדמי האתרים, אבל מסתבר שמדובר דווקא בפרס אמיתי – למי שיצליח לקטוף אותו. מהם ה-Featured Snippets, כיצד הם נוצרים ואיך אפשר להשיג כאלה עבור האתר שלכם? המשיכו לקרוא וגלו את כל התשובות.

אם אתם מחפשים בגוגל ביטויים באנגלית, יצא לכם בוודאי להיתקל בהם: ה-Featured Snippets של גוגל – תשובות ישירות ותמציתיות לשאילתות המשתמשים, המגיעות מתוך אתרי צד שלישי ומופיעות בראש עמוד תוצאות החיפוש הראשון.
בעברית גוגל מכנים אותם "קטעי מידע מומלצים", ומגדירים אותם כך:
"כאשר משתמש שואל שאלה בחיפוש ,Google ייתכן שנציג סיכום של התשובה בקטע מידע מומלץ מיוחד בראש הדף של תוצאות החיפוש. קטע מידע מומלץ זה כולל סיכום של התשובה, שתומצת מתוך העמוד, בתוספת קישור לדף, כותרת הדף וכתובת האתר".
הנה דוגמה לעמוד התוצאות הראשון עבור השאילתה "what is SEO?". בראש העמוד – Featured Snippet המגיע מתוך האתר webopedia.com:
מלבד פורמט פסקת התשובה שאנחנו רואים כאן, ניתן למצוא Featured Snippets גם בפורמט של רשימה. בדוגמה שלמטה, השאילתה היא "איך להסיר כתמי יין":
הקישור מוביל למדריך וידאו בנושא, שתחתיו טקסט של רשימת צעדים לביצוע. במקרה הזה, גוגל מחלץ מתוך הרשימה שמופיעה באתר את תמציתו של כל צעד ומציג אותו בתוצאות החיפוש.
פרט למדריכים, גם מתכונים רבים מוצגים ב- Featured Snippets כרשימות:
פורמט עיקרי נוסף של ה- Featured Snippet הוא הטבלה. כאן השאילתה היא "כמה עולות מכוניות ביפן?":
כפי שניתן לראות בדוגמאות אלו, מדובר בתוצאה שלא רק תופסת את הנדל"ן היוקרתי של ראש עמוד התוצאות, אלא גם מקבלת שטח נרחב למדי ביחס לתוצאות הרגילות – והדבר בולט במיוחד כשמדובר במסך המובייל הקטן:
ללא כל ספק, מדובר כאן בפיצ'ר שראוי לתשומת לבנו, ועל אחת כמה וכמה בהתחשב בעובדה שמאז ההשקה של ה-Featured Snippets ב-2014, הנוכחות שלהם הולכת ומתפשטת בקצב מסחרר:
לפי בדיקה של Moz, שמבצעים מעקב קבוע אחר כ-10,000 מילות מפתח, בעת ההשקה שלהם ב-2014 עלו Featured Snippets עבור כ-2% בלבד מסך הביטויים שבמאגר. נכון לאמצע יולי 2016, הם מופיעים עבור לא פחות מ-11% מאותם הביטויים – קפיצה של פי 5 בתוך שנתיים בלבד.
מקור: www.moz.com
בדיקה של SEMRush מראה גם היא נתונים דומים, מכ-2.9% בסוף 2014 ל-10.3% באמצע 2016:
מקור: SEMRush.com
במקביל, ניתן לראות מגמה של עליה תלולה גם בפיצ'ר ה-"Related Questions", שמציג שאלות קשורות לשאילתה המקורית שעשויות לעניין את המשתמש. הנה דוגמה לרשימת ה- Related Questions שעולה עבור השאילתה "cookies recipe":
ה- Featured Snippets עדיין לא עשו עליה לישראל, אבל בהתחשב במגמת ההתרחבות שלהם בחו"ל אפשר להניח במידה רבה של וודאות שלא רחוק היום בו הם יגיעו גם לכאן. האם עלינו להתחיל לדאוג? התשובה המשמחת היא- לא, ולהיפך.
לא מה שחששנו
התגובה הראשונית של אנשי SEO רבים ל-Featured Snippets היתה שלילית למדי: החשש היה שהגשתן של התשובות לשאלות המשתמשים כבר בעמוד התוצאות תחסוך להם את הצורך להקליק ולהיכנס לאתרים עצמם, ולכן תפגע ב-CTR ובטראפיק.
בפועל, נראה שההשפעה היא הפוכה לגמרי: בבדיקה שערכו HubSpot על כ-5000 שאילתות חיפוש, נמצא כי עבור מילות מפתח בעלות נפח חיפוש גבוה שקיבלו Featured Snippet עלה ה- CTRביותר מ-114%, אפילו במקרים בהם האתר היה מדורג במקום הראשון – כלומר ממש מתחת ל-Snippet עצמו.
case study שפורסם ב-Search Engine Land ב-2015 מדגים גם הוא בבירור את השפעתם של ה- Featured Snippets על הטראפיק: אתר שקיבל Featured Snippet עבור ביטוי פופולרי במיוחד והחזיק בו למשך כמה חודשים, איבד אותו לטובת אתר מתחרה – ועמו אבדו גם 39,254 קליקים בתוך תקופה של שבועיים בלבד.
נראה, אפוא, כי מרבית הגולשים אינם מסתפקים בתשובה התמציתית שמציע ה-Featured Snippet – אבל כשהם צריכים לבחור לאיזה אתר להיכנס כדי לקבל את ההסבר המלא, הבולטות הניכרת של ה-Featured Snippet הופכת אותו לבחירה המתבקשת עבורם.
אז איך משיגים Featured Snippet?
נכון להיום, ישנה עננה של מסתורין האופפת את הדרך בה גוגל בוחר איזה אתרים יוצגו ב-Featured Snippets, וגם טובי המומחים אינם יודעים להצביע בוודאות על המקור לבחירה.
ספקולציה נפוצה היא כי שימוש ב- Schema.org באתרים הוא מה שמשפיע על בחירתם להופיע במיקום הנחשק, אבל מבדיקות שנערכו עולה כי רובם המכריע של האתרים שזוכים ל- Featured Snippets דווקא אינם עושים שימוש ב-Schema. גם נציג גוגל, גארי איליס, הצהיר במפורש כי נתונים מובנים אינם משמשים את גוגל לעניין זה, לפחות לעת עתה.
מה כן נלקח בחשבון – על כך גוגל ממלאת פיה מים, ונכון לעכשיו אין דרך להבטיח בוודאות שהאתר שלנו יהיה זה שיופיע ב-Featured Snippet ולא אחד מהמתחרים. אך בכל זאת, מסתבר כי ישנם כמה צעדים שבהם אפשר לנקוט כדי לשפר את הסיכויים שלנו:
להגיע ל-5 המקומות הראשונים בתוצאות החיפוש של גוגל
הנתונים מצביעים על כך שרוב-רובם של ה-Featured Snippets מגיעים מאתרים המדורגים בעמוד התוצאות הראשון של גוגל, וספציפית ב-5 המקומות הראשונים:
מקור: www.moz.com
כפי שניתן לראות בגרף, לפי הבדיקה של Moz בערך 33% מה-Featured Snippets מגיעים מאתרים המדורגים במקום הראשון, כאשר אלה הנמצאים במקומות 5#-2# מקבלים את מרבית ה-snippets הנותרים.
לעומת זאת, HubSpot מצאו כי מתוך ה-Featured Snippets שקיבלו, 18% היו עבור מילות מפתח עבורן הם מדורגים במקום הראשון, ו-28% עבור כאלו שעבורן הם מדורגים במקום ה-5.
כלומר, אם אנחנו בונים על Featured Snippet לאתר שלנו, אנחנו פחות או יותר חייבים להגיע לאחד מ-5 המקומות הראשונים עבור השאילתה המדוברת. ועם זאת, כל עוד נשארים במסגרת 5 התוצאות הראשונות, הסיכוי להגיע ל-Featured Snippet הוא גבוה למדי ואפילו לא מצריך הגעה למקום הראשון.
להתמקד בביטויים הנכונים
הבחירה במילות המפתח הנכונות נמצאת כמובן בלב לבה של כל אסטרטגיית קידום אתרים, אבל כאשר מדובר ב-Featured Snippet ישנן דקויות ספציפיות שחשוב לשים אליהן לב.
הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שה- Featured Snippets מופיעים כתשובות לשאלות ששואלים משתמשים. עם זאת, לא כל השאלות שוות הן: שאלות פשוטות כמו "בת כמה שרה נתניהו?" או "מי המנכ"ל של אפל?" יקבלו תשובות מתוך גרף הידע של גוגל, כמו בדוגמה הזו:
באופן כללי, הרעיון הוא להתמקד בשאלות שהתשובה עליהן היא מורכבת, כזו שלא ניתן להסבירה בכמה מילים בודדות או בנתון יחיד.
מקום טוב להתחיל ממנו הוא שאלות ה-"מה זה X". גם כאן, חשוב שלא להישאר באזור המושגים הפשוטים, שכן אלה יקבלו את ההגדרה המילונית שתישלף מתוך גרף הידע. שאלות "מה זה" שיכולות לעניין אותנו בהקשר של Featured Snippets הן כאלו שנוגעות, למשל, למונחים מקצועיים, אובייקטים ספציפיים ("מה זה כבל HDMI") וכל ידע אחר שלא ניתן לתמצת אותו לכדי הגדרה מילונית.
בשלב הבא ניתן להתקדם לשאלות ה"למה" וה"איך", שמטבען מצריכות תשובות מעמיקות ומורכבות יחסית. היתרון הנוסף של שאלות אלו הוא שבשל מורכבותן, ה-Featured Snippet שיופיע עבורן יהיה רק תקציר של התשובה המלאה. אותו תקציר יכול להדגים בקלות ובמהירות את איכות התשובה שמופיעה באתר שלנו, ולמשוך קליקים שיובילו לתוכן המלא.
הנה דוגמה לשאלת "איך" מורכבת שמצריכה הסבר מפורט:
ב- Featured Snippet הזה אנחנו מקבלים את 3 הסעיפים הראשונים בתהליך, אבל ברור כי ישנו המשך שכדי לראותו נצטרך להיכנס לאתר.
כאשר נלחץ על הקישור, נראה כי גם הטקסט באתר עצמו מסודר בצורת סעיפים שכל אחד מהם מייצג צעד בתהליך, כלומר, הפורמט של התוכן עצמו הוא כזה שמקל על גוגל להגיש אותו כ-Featured Snippet. מה שמביא אותנו לסעיף החשוב הבא –
לערוך את התוכן בצורה הנכונה
לאחר שבחרתם באיזו שאלה להתמקד, תרצו לערוך את התוכן שלכם בצורה כזו שתאפשר לגוגל לאתר ולחלץ מתוכו בקלות את התשובה אליה.
הנה כמה דברים שתרצו לשים אליהם לב בהקשר הזה:
השתמשו בשאלה ככותרת: בתחילת התהליך, ערכתם מחקר מילות מפתח והבנתם כיצד המשתמשים מנסחים את השאלות שלהם ביחס לנושא בו התוכן שלכם עוסק. כעת, תרצו לא רק לכלול את טקסט השאילתה במפורש בתוכן שלכם, אלא גם לעשות זאת באחת מתגיות הכותרת בעמוד (h1, h2, h3). הדבר יקל על גוגל לאתר את החלק הרלוונטי במסגרת התוכן שלכם, ויעלה את הסיכוי שתקבלו את ה-Featured Snippet עבור אותה שאילתה.
תמצתו את התשובה שלכם לפסקה אחת: ישר מתחת לכותרת השאלה, הכניסו את התשובה שלכם. אם מדובר בתשובה הבנויה בפורמט של פסקה, השתדלו לנסח אותה ב-54-58 מילה (לפי HubSpot), וזכרו לתחום אותה בתגית <p>. ודאו שאתם מנסחים את הפסקה כתשובה לשאלה, כמו כאן:
אם התשובה המלאה לשאלה היא ארוכה יותר מאותן 50+ מילים, כתבו פסקה המסכמת את התשובה בתמציתיות והרחיבו עליה בהמשך הטקסט.
אם רלוונטי, צרו רשימה או טבלה: כפי שציינו קודם לכן, מלבד הפסקה, Featured Snippets מגיעים גם בשני פורמטים נוספים – רשימה וטבלה. גם כאן, תוכלו לשפר את הסיכויים שלכם לקבל Featured Snippet אם תגישו לגוגל את התשובה באותו הפורמט בה היא תוצג למשתמשים בעמוד תוצאות החיפוש.
לפי בדיקה של STAT Search Analytics, תגיות <ol> ו- <table> הופיעו בתדירות גבוהה במיוחד בתוך Featured Snippets ביחס לתוצאות חיפוש רגילות. בנוסף, נמצא כי חלוקה של התוכן לצעדים (צעד 1, צעד 2 וכו') וסימונם בעזרת כותרות h2 תעזור לגוגל לשלוף את התוכן בצורת רשימה, כמו שראינו בדוגמה שלמעלה מאתר פייסבוק. הנה הטקסט כפי שהוא מופיע באתר עצמו:
בונוס: Related Questions
פיצ'ר נוסף שהזכרנו כאן וקשור ל-Featured Snippets הוא תיבת ה- Related Questionsאו ה-People Also Ask. כאן מציע גוגל מספר שאלות הקשורות לזו שבשאילתה המקורית, כאשר התשובות שלהן דומות מאוד בפורמט לאלו שמופיעות ב-Featured Snippet:
מהמחקר שערכו STAT Search Analytics עולה כי אכן ישנו קשר בין שני הפיצ'רים: תיבת ה- People Also Ask הופיעה אמנם רק בכ-22% משאילתות ה-Featured Snippets, אבל ב-23% מדפי התוצאות המכילים את שתי התיבות יחד, התשובה הראשונה ב- People Also Askהיתה זהה לזו של ה-Featured Snippet.
עבורנו, תיבת ה-People Also Ask היא הזדמנות להציץ ולראות אילו שאלות אנשים שואלים בהקשר לנושא שאנחנו עוסקים בו, ולא פחות חשוב – איך הם שואלים אותן. זהו צעד ראשון חיוני בדרך ל- Featured Snippet שאסור לוותר עליו.
לסיכום
בכתבה שלו ב-Search Engine Journal מסכם טימותי קרטר יפה את מקומם של ה-Featured Snippets בעולם ה-SEO כיום: הם לא בגדר חובה, לא נקבל עונשים בשל היעדרם ומאמצי הקידום האחרים שלנו לא ייפגעו אנושות; יחד עם זאת, אי-שימוש בהם, או לכל הפחות התאמה מחדש של האסטרטגיה כדי להתמודד עם עובדת קיומם – היא החמצה של פוטנציאל לחשיפה משמעותית ביותר.
עובדה ידועה היא שהמשתמשים פונים יותר ויותר לעבר המסכים הניידים הקטנים, ואם נסתכל מעט קדימה נראה שהחיפוש הקולי מחכה גם הוא ממש מעבר לפינה. ככל שהטכנולוגיות החדשות יבשילו, והמסכים יצטמצמו ואף ייעלמו, החשיבות של תשובות תמציתיות וברורות תמשיך לעלות בקצב מסחרר; וכמו תמיד, אנחנו חייבים להישאר צעד אחד לפני השינוי כדי להוביל אותו כשיתרחש. על פי כל הסימנים, Featured Snippets הם הזדמנות עבורנו לעשות בדיוק את זה – וזה הזמן להתחיל לפעול.