מזג האוויר בגוגל לוהט בשבועות האחרונים, אבל נציגיה של ענקית החיפוש ממלאים פיהם מים ומשאירים את קהילת החיפוש האינטרנטי לבלוש אחר רמזים בניסיון להבין מה בכל זאת מתחולל כאן. במאמר שלפניכם נתונים על השינויים שנצפו בשבועות האחרונים, יחד עם ממצאיהן המעניינים של בדיקות שערכו מומחי הקידום שלנו – והמסקנות האפשריות.

קהילת מקדמי האתרים רוחשת וגועשת בשלושת השבועות האחרונים סביב מה שנראה כמו עדכון אלגוריתם חדש של גוגל, שנעשה בתחילת החודש והביא לתנודות משמעותיות בדירוג תוצאות החיפוש של תעשיות רבות. מלבד דיווחים על שינויים בטראפיק האורגני שהגיעו מכל עבר, גם כלי מזג האוויר השונים, כמו Mozcast, SERP Metrics, Alogoroo Accuranker וכליום הישראלי הראו קפיצה חריגה של הטמפרטורות בימים הראשונים של ספטמבר, ושוב באמצע החודש ובסוף השבוע האחרון.
ועל אף כל זאת, גוגל ממאנים בעקביות לספק פרטים אודות השינוי, ומסתפקים בינתיים בדחיית ההשערה שעלתה כי מדובר כאן בעדכון פינגווין 4.0 המצופה מזה זמן רב – כך שכל שנותר לנו לעשות הוא להמשיך לבחון את השינויים שנצפים בשטח ולהעלות השערות חדשות לגבי מהות העדכון, בתקווה שאלו יסייעו לנו להבין היכן הדברים עומדים.
גוגל מתעקשים – זה לא פינגווין
קהילת החיפוש כולה נמצאת כבר חודשים במצב של כוננות גבוהה לקראת עדכון פינגווין 4.0, שהשקתו תוכננה למרץ 2016 אך נדחתה מאז למועד בלתי ידוע. פינגווין נועד לטפל בתופעת קישורי הספאם, ועדכון חדש משמעו כמובן עונשים לאתרים שאינם משחקים לפי הכללים – כמו גם מתן "חנינה" לאתרים שתיקנו דרכיהם מאז העדכון הקודם. עדכון פינגווין האחרון היה הרחק באוקטובר 2014, וישנם אתרים רבים שנענשו בזמנו אך שיפרו מאז את פרופיל הקישורים שלהם, וממתינים לקבל את אותה חנינה יקרת ערך מגוגל.
כאמור, התנודתיות הגבוהה בתוצאות החיפוש שנצפתה במהלך חודש ספטמבר עוררה מיידית גל של השערות על כך שמדובר סוף-סוף בפינגווין 4.0, אך בהנגאאוט שהתקיים עמו ב-6 לחודש עדכן נציג גוגל ג'ון מולר כי אין אמת בשמועה ולא מדובר למעשה בעדכון זה (דקה 05:00):
בדיון נוסף בנושא, שהתקיים בטוויטר, אף הוסיף מולר כי אינו מודע לכל שינוי יוצא דופן שנעשה, ודבק בהצהרה הקבועה של גוגל על כך שהם מבצעים שינויים רבים באלגוריתם כל העת ואינם יכולים להכריז על כל אחד ואחד מהם. גם בסוף השבוע שעבר המשיך מולר באותו הקו, וצייץ כי התנודות בחיפוש "הן נורמליות ומהוות סימן לכך שהאלגוריתמים והמהנדסים של גוגל עובדים קשה".
(*ראוי בכל זאת לציין כי באותו הנגאאוט בו אמר כי העדכון שאנחנו רואים כעת הוא לא פינגווין, אמר מולר גם כי הם עובדים על ההכרזה על השקת העדכון המיוחל, כך שיתכן כי נראה אותו מגיע בזמן הקרוב).
מפינגווין – לפנדה
ההפכפכות הקיצונית של דירוג תוצאות החיפוש (רק כדי לסבר את האוזן, בשבוע שעבר ראינו בתוך חצי שעה בלבד שישה סטים שונים של תוצאות עבור מונח חיפוש אחד) יחד עם ההתעקשות של גוגל על כך שהעסקים כרגיל מביאות מומחים רבים (כולל את שלנו) לבחון מקרוב את המתרחש במטרה לפענח מהו מקור הרעש.
בשורה התחתונה, על אף מיטב המאמצים, בשלב זה רב עדיין הנסתר על הגלוי, ולמרות הניסויים והבדיקות נראה כי איש עדיין לא מצא הסבר חד משמעי להתרחשויות האחרונות.
בתור התחלה, במהלך ספטמבר נצפו עד כה 3 שיאים בתנודתיות תוצאות החיפוש – הראשון סביב ה-3 בספטמבר (עם סימנים מקדימים בחלק מהאתרים כבר ב-30 באוגוסט), השני ב-13 והאחרון בסוף השבוע של ה-17.
עליות וירידות של עשרות מיקומים - צילומי מסך מתוך כליום לארבעה מעשרת האתרים שבדקנו
וגם האתר שנעלם מן התוצאות עליו נרחיב בהמשך
לא ברור אם מדובר כאן באותו העדכון מתחילת החודש שממשיך להתגלגל, או בסדרה של עדכונים נפרדים שלכל אחד מהם השפעות משלו – אך הצרה האמיתית היא, כאמור, שאין כרגע ראיות שמצביעות באופן חד משמעי על מהותו או מהותם של העדכונים הללו.
אחת ההשערות הראשונות שהועלו לאחר שפינגווין הוסר מהשולחן ע"י גוגל היתה כי מדובר בעדכון לאלגוריתם פנדה, שהושק ב-2011 והפך בינואר השנה לחלק מאלגוריתם הליבה של גוגל. פנדה הוא כלי הנשק העוצמתי שיצרה גוגל במלחמתה נגד תוכן הספאם, ועל השפעותיו ודרכי ההתמודדות עמו תוכלו לקרוא במדריך המקיף הזה שהעלינו כאן באתר בחודש מאי.
ולענייננו, מבדיקה שערכו המומחים שלנו, נראה כי גם פנדה היא לא זו שעומדת מאחורי העדכון הנוכחי: במסגרת הבדיקה, נבחנו בין השאר האתר net-working.co.il, אתר ותיק אמנם אך גם כזה שלא עודכן בתוכן טרי מזה כ-3 שנים, ונצפה מזנק במעלה תוצאות החיפוש במהלך השבועות האחרונים. מאידך, marketing.co.il שבו אתם שוהים כעת מתחדש בתוכן איכותי 3-4 פעמים בחודש, ודווקא ספג ירידה מסוימת במיקומים במהלך תקופה זו. אם אכן היה מדובר בעדכון פנדה, היינו מצפים מן הסתם לראות תמונת מצב הפוכה.
גם באתרים אחרים שנבדקו, כל אחד מהם מתעשיה שונה (רכב, מוסיקה, לימודים ומשכנתאות), שגם הם לא עודכנו בתוכן חדש מזה מספר שנים – חוו קפיצה בדירוג בתחילת החודש. בנוסף, עמוד הבית של מערכת כליום (מתוך סה"כ 3 דפים פתוחים לסריקה של גוגל) עלה עם לא פחות מ-9 מונחים לדף הראשון של תוצאות החיפוש וזאת מבלי להציג תוכן טקסטואלי בדף עצמו.
נראה, אפוא, שגם פנדה היא לא התשובה.
אתר כליום נכנס עם 9 מונחים לדף הראשון בגוגל כאשר בדף עצמו אין תוכן טקסטואלי
כיוון נוסף – מהירות טעינה
לאחר שנפסלו שתי האפשרויות האלו (פינגווין ופנדה), המשכנו לבחון אתרים נוספים בתקווה לאתר את הגורם לתנודתיות הגבוהה, או לפחות להתקרב לפתרון התעלומה. כאמור, מבין האתרים שבדקנו, דווקא אלה שלא עודכנו בשנים האחרונות עלו בדירוג.
האפשרות הראשונה שבחנו כעת היא האם מדובר בנושא מהירות הטעינה של האתר, נושא שקיבל כותרות רבות בשנה האחרונה בעקבות השקתו של פרויקט AMP של גוגל, שנועד לשפר משמעותית את מהירות הטעינה של אתרי מובייל.
מהירות הטעינה היא גורם שנעשה מאתגר בשנים האחרונות, עם תשתיות וורדפרס שנהיו מתוחכמות יותר ועתירות פיצ'רים מכבידים. בעוד שאותם אתרים ישנים שבדקנו הם לא מותאמים למובייל מבחינות רבות, יש להם יתרון אפשרי בגזרת מהירות הטעינה שכן הם בנויים על גרסאות ישנות של וורדפרס שלא עודכנו, וחלקם הם אתרי HTML פשוטים.
על אף ממצאים ראשוניים שכן הצביעו לכיוון הזה, לאחר שהרחבנו את הבדיקה הראשונית לאתרים נוספים, גילינו גם אתרים איטיים שעלו בתוצאות החיפוש לעומת כאלה שנטענים מהר וירדו, כך שהאפשרות הזו ירדה גם היא מהפרק.
ובחזרה לקישורים…
לאחר שפסלנו את התוכן, את ההתאמה למובייל ואת מהירות הטעינה כגורמים לתנודות, החלטנו לבחון את האפשרות שגוגל החזירה לחיים את אחד הסיגנלים לדירוג שהיו קיימים ב-2012 – תקופת העדכון האחרון של האתרים הוותיקים שלנו שזינקו במיקומים. וכאן נתקלנו לראשונה בתוצאות מעניינות.
כשבדקנו את הסיגנלים העיקריים של גוגל מ-2012, מצאנו כי כמות הקישורים הנכנסים של אתר היה אחד הבולטים מביניהם.
מבין 10 אתרים שבדקנו, 9 היו במגמת עליה בשבועות האחרונים, ואילו אחד מהם ירד בדירוג משמעותית. בתוך 9 האתרים שעלו בדירוג, היו כאלה שהעלייה שלהם היתה מתונה, וכאלה שעשו זינוק של ממש.
מה ההבדל? עושה רושם שמדובר בכמות הקישורים הנכנסים.
המשותף לכל האתרים שנתנו קפיצה גדולה כלפי מעלה הוא שכמות הקישורים הנכנסים שלהם היתה בין 20,000-2,000. לעומת זאת, האתרים שעלו בצורה מתונה היו בעלי כמות פחותה של כמה מאות קישורים בלבד.
ומה לגבי האתר שצלל מטה ונעלם, למעשה, מ-25 עמודי התוצאות הראשונים? כאן נראה שכמות הקישורים יצאה מכלל שליטה – כ-53,000 קישורים נכנסים שהגיעו מ-74 אתרים. עושה רושם, אפוא, שבשינוי הנוכחי יש יתרון לכמות גדולה של קישורים – אבל רק עד גבול מסוים.
מהו הגבול הזה? לצורך כך נצטרך להרחיב את הבדיקה הראשונית הזו שערכנו לאתרים נוספים, ואת זה אנחנו עושים בימים אלה ממש. צפו לעדכון בקרוב.
מעבר לכך, נראה שלא מדובר כאן בעניין כמותי בלבד: טום פירי מחברת קידום האתרים הבריטית seo21 הבחין גם הוא בתופעות חריגות בתחום הקישורים הנכנסים מאז תחילת החודש, וליתר דיוק בזינוקם מעלה של אתרים בעלי פרופיל קישורים מפוקפק.
לפי הבדיקה שלו עבור הביטוי ‘IT Support London’, דווקא אתרים שידועים לשמצה כספאמרים של קישורים נכנסים עברו לאכלס את ראש עמוד התוצאות הראשון (נכון ל-8 בספטמבר, כשבוע אחרי העדכון הראשון), ובדיקה של ביטויים מתעשיות אחרות העלתה אף היא את אותן תוצאות עתירות-קישורי ספאם במקומות הראשונים.
גם באתרים מהבדיקה שלנו ישנן ראיות להשפעת איכותם של הקישורים על הדירוג – כמה מהאתרים שעשו קפיצה משמעותית מעלה הם בעלי אחוז ניכר של קישורים שטקסט העוגן שלהם כולל מילות מפתח מדויקות (בין 14-25%). אמת, לא מדובר בהכרח בספאם במקרים אלה, אבל זו כן שיטת קידום ישנה שעשויה להעיד על חזרה כלשהי לאחור מצד גוגל.
קישורים, אבל לא פינגווין – אז מה כן?
כפי שציינו בפתח הדברים, אין עדיין בנמצא מסקנה חד משמעית לגבי הסיבה לתנודתיות הגבוהה בתוצאות החיפוש בשבועות האחרונים. יחד עם זאת, מומחי הקידום שלנו העלו כמה השערות, שיהיה מעניין לבחון באופן יסודי:
1 – משהו עובר על RankBrain – רנקבריין הוא שמה של מערכת האינטליגנציה המלאכותית של גוגל, שהוכרזה לראשונה באופן רשמי בסוף 2015 ואף צוינה כסיגנל הדירוג השלישי בחשיבותו עבור מנוע החיפוש. רנקבריין לומדת את התנהגות המשתמשים, ומסוגלת לשפר את מידת הרלוונטיות של התוצאות המוגשות להם בהתאם.
מאחר והקישורים הנכנסים היו והינם אחד משני הסיגנלים העיקריים עליהם מתבסס אלגוריתם החיפוש של גוגל, סביר להניח שגם רנקבריין לוקחת אותו בחשבון – וייתכן כי שינוי שנעשה בה בהקשר זה יצר את חוסר היציבות שאנחנו רואים בתוצאות בזמן האחרון.
2 – ניסויים לפינגווין בזמן אמת – עדכון פינגווין 4.0 צפוי להיות עדכון בזמן-אמת, כזה שיגיב באופן מיידי לשינויים במערך הקישורים של אתר – לטוב או לרע. אחת האפשרויות שעלו היא שגוגל עושים מבחני A/B לאלגוריתם לקראת עלייתו הצפויה.
3 – סיגנל חדש לגמרי – ולסיום, קיימת גם האופציה שאנחנו עדים כאן ללידתו של סיגנל חדש ולא מוכר, ונצטרך להתאזר בסבלנות עד שגוגל יחליטו לחלוק איתנו את טיבו.
ימים יגידו מול מה אנחנו מתמודדים כרגע, ובינתיים אנחנו ממשיכים לערוך בדיקות, לאסוף ולנתח עוד נתונים – ונמשיך לעדכן כאן במתחדש.
ערכתם בדיקות משלכם? שמתם לב לתופעות חריגות באתרים שאתם מקדמים? שתפו אותנו בתגובות
בשורה התחתונה – כמו שכתבו בSEO21 הספאם חזר ובגדול.
אני מקווה שמדובר בפתיון של גוגל למשוך ספאמרים לבניית קישורים ואז להריץ את פינגווין שיעיף אותם.
כמה תובנות שלי על העדכון: https://www.idanbenor.co.il/blog/insights-last-google-algo-update/
עדכון מאכזב, נראה שבמקום להתקדם גוגל ברגרסיה..
אני מאמין שעוד נראה הרבה שינויים בעתיד הקרוב – גם פינגווין וגם תיקונים של העדכון הנוכחי
תודה רבה על המאמר, אני בטוח שממש בקרוב נראה עוד עדכונים שיסדרו את העיניים.
מסכים איתך דניאל.
כתבה מעולה.
תודה רבה עומר!