גוגל, פייסבוק ואפל מתחרות ראש בראש (בראש) על מהירות הגלישה במובייל – והזירה רק הולכת ומתחממת. קבלו סקירה של הטכנולוגיות החדשות מבית שלוש חברות הענק, שחוסכות לנו שניות ארוכות ומעיקות של המתנה לטעינה

נכתב ע"י אנגורה מדיה
התחרות בין גוגל, פייסבוק ואפל אף פעם לא משעממת – בטח לא כשהיא מאיצה את התפתחותן של טכנולוגיות חדשות ומניבה חווית משתמש טובה יותר לגולשים. הפעם במוקד התחרות ניתן למצוא את התחום של צריכת תכנים במובייל, אשר הולך ונהיה קריטי אם לוקחים בחשבון שלמעלה ממחצית מהגולשים מעדיפים לצרוך את האינטרנט שלהם דרך מכשירים ניידים.
מהירות הטעינה של אתרים היא מלכתחילה אטית יותר במובייל – אלמנטים כמו תמונות, גרפיקה, סרטונים ופרסומות, שנטענים בדסקטופ בלי בעיה, יכולים להפוך את הגלישה באתרים מסוימים מהמובייל לסיוטית. עד היום נמצאו לכך כמה פתרונות, כמו בניית אתרים רספונסיביים/מותאמים למובייל או יצירת אפליקציות ייעודיות. אולם, יש עדיין מקום לשיפור בתחום של התאמה למובייל, וכאן נכנסות פייסבוק, אפל וגוגל, שעל הדרך – איך לא? – מתחרות אחת עם השנייה על הרווח ממפרסמים.
תוך פרק זמן של חמישה חודשים, שלוש הענקיות הודיעו על הפיתוחים שלהן להאצת הגלישה במובייל. הראשונה היתה פייסבוק, שבמאי 2015 השיקה את Instant Articles – אירוח של מאמרים ממו"לים שונים על גבי הפלטפורמה שלה באופן שמאפשר טעינה מהירה שלהם במובייל כמו גם צפייה נוחה יותר, והכל מבלי לצאת מפייסבוק.
ביוני 2015 היה זה תורה של אפל ,שהשיקה את ,Apple News אפליקציה שהיא בעצם אגרגטור של תכנים ממו"לים שונים ומאפשרת לצפות בהם ישירות ללא הצורך לגלוש לאתרים חיצוניים. גם גוגל לא איחרה להציג את הפרשנות שלה לצריכת תכנים נוחה ומהירה מהמובייל, כאשר באוקטובר 2015 הציגה את Google AMP (ראשי תיבות של Accelerated Mobile Pages), פרוייקט בו היא הופכת עמודי תוכן מאתרים שונים ל"קלים" יותר על מנת שיעלו מהר יותר במובייל.
מאז סבב ההשקות הזה, אף אחת מהחברות לא נחה על שמריה, כאשר פעם בכמה זמן אנחנו שומעים על מו"לים נוספים שהחליטו לשתף פעולה, על יציאה משלב הפיילוט והרחבת האופציות למשתמשים נוספים ולמקומות נוספים בעולם, וכך הלאה. אבל לפני שאסכם מהו השלב בו נמצאת כל אחת מהחברות היום, אפרט יותר על כל אחד מהפרוייקטים.
Instant Articles: המאמרים עם הברק
אם יצא לכם לגלוש בפייסבוק דרך מכשיר נייד לאחרונה, בוודאי שמתם לב שעל גבי חלק מהמאמרים שמופיעים בפיד שלכם מוצג סמל קטן של ברק בפינה הימנית העליונה:
אם תנסו להיכנס למאמר כזה, תגלו שבמקום הטעינה הרגילה – הכרוכה במעבר לאתר החיצוני שיעלה את המאמר, מה שבדרך כלל לוקח כמה שניות – המסך של פייסבוק פשוט "מחליק" שמאלה ומפנה את מקומו למאמר, שעולה באופן מיידי. כך נראים Instant Articles, ומה שקורה הוא שהגולשים בעצם נשארים בתוך האפליקציה – ולא עוברים לאתר חיצוני. התוכן עצמו דומה לזה של האתר החיצוני, אך מתאפיין בעיצוב מינימליסטי יותר ומותאם טוב יותר לצפייה במובייל. הסרטון הזה של Techcrunch מסביר איך זה עובד.
בעת ההשקה של Instant Articles, המו"לים ששיתפו פעולה עם המהלך היו הניו יורק טיימס, הגרדיאן, NBC News, נשיונל ג'אוגרפיק, באזפיד, האטלנטיק, BBC News ואתרי החדשות הגרמנים Bild ו- Spiegel Online. מאז הצטרפו מאות מו"לים נוספים, ביניהם הוושינגטון פוסט, הדיילי מייל הבריטי, TechCrunch ,Mashable ועוד.
לא קשה להבין מדוע הפיצ'ר הזה קורץ למו"לים רבים. ראשית, פייסבוק עומדת בהבטחה שנתנה בהשקה, לפיה מאמרים בפורמט של Instant Articles ייטענו מהר יותר פי עשרה ממאמרים רגילים: זמן הטעינה הממוצע של מאמר כזה הוא 0-300 מילישניות בממוצע, לעומת 3.66 שניות בממוצע בטעינת מאמר רגיל (לפי בדיקה שערך הוול סטריט ג'ורנל). שנית, מודל הפרסום הוא כזה שמו"לים גורפים 70 אחוזים מהרווחים מהפרסומות המוצגות במאמרים בפורמט של Instant Articles, כאשר 30 האחוזים הנותרים הולכים לפייסבוק.
מאידך, יש כאן בעייתיות מסוימת: במקום שהטראפיק יגיע לאתרים החיצוניים שפרסמו את המאמרים, הוא נשאר בפייסבוק. שנית, הפרסום ב-Instant Articles חייב להתבצע על פי ההנחיות של פייסבוק, שבין השאר אוסרות על הצגת מודעות מעל קו הגלילה (האזור שנקרא "above the fold") וזאת על מנת להבטיח שהמאמרים יעלו מהר ככל האפשר.
ובכל זאת, נראה שהיתרונות עולים על החסרונות: פייסבוק היא אפליקציה שהגולשים נוטים להישאר בה זמן ממושך, כך שהעובדה שהם אינם צריכים לצאת ממנה כדי לצרוך תכנים חיצוניים משחקת כאן לטובת המו"לים; בנוסף, קשה להפריז בחשיבות של החשיפה הרחבה שהם זוכים לה בפייסבוק, המונה למעלה ממיליארד משתמשים.
Apple News: אפליקציית תוכן ייעודית
גם אפל החליטו להשאיר את המשתמשים אצלם כשהם צורכים תוכן במובייל, אך עשו זאת בדרך מעט שונה: יצירת אפליקציה. Apple News היא אפליקציית באמצעותה ניתן לצרוך תכנים של מו"לים מובילים, ביניהם CNN, קונדה נסט, הניו יורק טיימס ובלומברג. היא מובנית במערכת ההפעלה iOS 9, וניתן להשתמש בה במכשירי iPhone, iPad ו-iPod Touch.
הסרטון הזה מציג את האפליקציה ואת אופן השימוש בה:
כפי שהיינו מצפים מאפל, האפליקציה שמה דגש רב על מראה מלוטש ומזמין, והתכנים בה ניחנים בגופנים נאים ונעימים לקריאה, גלריות תמונות, סרטונים והנפשה. בנוסף, יש אפשרות לביצוע התאמה אישית של התכנים באפליקציה למשתמש: בכניסה הראשונית, המשתמש בוחר את המקורות והנושאים העיקריים המעניינים אותו (למשל CNN, נשיונל ג'אוגרפיק, עיצוב הבית ותיירות). אם רוצים, ניתן לקבל עדכונים מהאפליקציה על תכנים חדשים ישירות למייל, וניתן גם לשמור מאמרים לקריאה במועד מאוחר יותר. בשימוש באפליקציה, ברירת המחדל היא גלישה בין המקורות והנושאים שנבחרו על ידי המשתמש מראש, אך ניתן לצאת מהמועדפים בכל עת, לשוטט במקורות נוספים, להוסיף מועדפים חדשים ולעיין בהמלצות הניתנות על ידי האפליקציה.
מבחינת המו"לים, יש יתרונות להעלאת התכנים שלהם לאפליקציה: מודל הפרסום הוא זהה לזה של פייסבוק מבחינת הרווחים, והעובדה שהאפליקציה זמינה לכל משתמשי אפל במובייל מהווה פוטנציאל לחשיפה עצומה. מאידך, כאן גם טמונה הבעייתיות: רק משתמשי אפל יכולים לצפות בתוכן שמציעה האפליקציה (בעוד ש-Instant Articles זמינים לכל מי שיש לו חשבון פייסבוק). בנוסף, לעת עתה האפליקציה זמינה רק למשתמשים בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה.
Google AMP: עמודי ווב "קלים" יותר
בניגוד לפייסבוק ולאפל, גוגל לא יכולה להשאיר את הגולשים אצלה כי מלכתחילה הם משתמשים במנוע החיפוש כדי להגיע לאתרים אחרים; יתרה מזאת, עליה להתגבר על האופן בו פייסבוק ואפל הופכות כעת תכנים רבים לזמינים לגולשים ישירות מבלי שיידרשו לחפשם בגוגל. אבל גוגל כן יכולה לשפר את חווית החיפוש והעלאת העמודים המבוקשים במובייל – וזה בדיוק מה שהיא עושה.
Google Accelerated Mobile Pages הוא פרוייקט קוד פתוח, המתבסס על סטנדרט חדש הנקרא AMP HTML, המאפשר לבעלי אתרים לבנות עמודי ווב "קלים" יותר, אשר יכולים להיטען במובייל במהירות גבוהה משמעותית מעמודים בתצורה הרגילה. לדברי ריצ'רד ג'ינגרס, מנהל בכיר בתחום החדשות בגוגל והתומך העיקרי בפרוייקט, עמוד AMP הוא מהיר יותר פי ארבעה ומכיל רק עשירית מהנתונים של עמוד ווב רגיל. ניסויים שערכה פינטרסט, אחת המצטרפות הראשונות לפרוייקט, מאששים טענה זו.
כאשר מבצעים חיפוש במכשיר נייד, אותם עמודים מותאמים הם אלה שיעלו ראשונים, בתצוגת קרוסלה בולטת המכילה כמה תוצאות, שכל אחת מהן מלווה בתמונה ובטקסט קצר. הקלקה על תוצאה תביא את הגולש לגרסת ה-AMP של העמוד.
הסרטון הבא מדגים כיצד זה נראה:
ניתן לומר שהמטרה של Google AMP היא רחבה יותר מזו של פייסבוק ואפל: לא רק להקל על הגולשים לצרוך תכנים במובייל, אלא לשנות את חווית הגלישה במובייל בכללותה. ולכן ההכרזה על הפרוייקט באוקטובר האחרון כללה לא רק את המו"לים המשתפים פעולה (ניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט, האפינגטון פוסט, The Financial Times ועוד) אלא גם את החברות המשתפות פעולה עם Google AMP, ביניהן טוויטר, לינקדאין ופינטרסט.
אחד היתרונות שמציע Google AMP למשתפים אתה פעולה הוא השימוש בחוסמי פרסומות בקרב הגולשים – וזאת באמצעות הנחיות המגבילות את הפורמט של הפרסומות המופיעות בעמודי AMP. מאידך, אותן המגבלות עלולות להרתיע את המו"לים שנתח עיקרי מהרווחים שלהם הוא פרסומות. על אף שגוגל הבטיחה שרווחיותם של המו"לים מפרסומות לא תיפגע, מודל הפרסום ב-AMP עוד לא ברור לחלוטין; מה שלא מונע ממנו לקבל תמיכה רחבה מפלטפורמות פרסום שונות.
תמונת מצב עדכנית: מי מובילה במרוץ?
אפריל 2016 הוא נקודת זמן מעניינת לבחון את ההתקדמות של כל אחד מהפרוייקטים (לא סתם בחרתי לכתוב עליהם דווקא כעת). באופן כללי ניתן לומר שכולם יצאו משלב הפיילוט והושקו רשמית. Instant Articles ו-Apple News פועלים בהצלחה (גם אם בצורה מוגבלת) זה כמה חודשים, ו-Google AMP התחיל לפעול בפברואר האחרון: ב-23 בפברואר גולשים כבר התחילו לראות עמודי AMP בתוצאות החיפוש, המלווים בברק קטן, שדומה בצורה מחשידה לזה של Instant Articles.
כדי לראות את זה בעצמכם, בחרו באופציה "Use Google.com" כאשר אתם גולשים בגוגל מהנייד, ובצעו חיפוש על נושא "חם" המופיע רבות בחדשות:
לדברי גוגל, מו"לים נוספים הביעו את התעניינותם ב-AMP וצפויים להצטרף במהלך השנה; ובתחילת מרץ, טוויטר התחילה לקשר לתכני AMP בפיצ'ר ה- Moments שלה.
Apple News פתחה את שירותיה לכל המפרסמים באמצע מרץ. עד אז, העלאת תכנים לאפליקציה היתה מוגבלת לשותפיה של אפל במיזם. כעת, כולם יכולים להעלות תכנים באפליקציה, אפילו בלוגרים, תוך שימוש בפורמט הייעודי; אולם, התכנים טעונים את אישורה של אפל.
בצעד דומה, פייסבוק הודיעה כבר בפברואר שהיא תפתח את שערי ה-Instant Articles לכולם (כל אתר יוכל להעלות תכנים בצורה של Instant Articles) החל מה-12 באפריל. למה היא הודיעה על כך חודשיים מראש? כדאי לנסות לגנוב את אור הזרקורים מגוגל שבדיוק השיקה אז את AMP בתפוצה רחבה.
סיכום
עכשיו, שמיזמי המובייל של כל שלוש הענקיות באוויר, למה ניתן לצפות? לחוויית גלישה מהנה יותר במובייל, זה בטוח; אבל האם פייסבוק, גוגל ואפל מסתירות בשרווליהן עוד טריקים בתחום, והאם התחרות העזה צפויה לגרום לעוד חידושים ועדכונים במיזמים החדשים? לא נותר אלא לחכות ולראות.
האם יצא לכם כבר לצרוך תכנים בצורת Google AMP, Instant Articles או Apple News? מה חשבתם על החוויה, ומי לדעתכם הכי מוצלח? ספרו לנו בתגובות!